Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022 - door Laurens

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.

Dat is helemaal correct, want markten zijn eigenlijk nooit voorspelbaar geweest. Wel is het zo, dat de markten op dit moment een beetje volatieler kunnen zijn, door het woelige beursklimaat van de afgelopen weken. Inflatie is nog steeds hoog, centrale banken zoeken naar een oplossing en vooral niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Dit artikel bevat geen advies over beleggen. Beleggen brengt altijd een risico met zich mee waardoor je je geld kunt verliezen. Bovendien zijn resultaten uit het verleden nooit een garantie voor de toekomst. Of je al dan niet wil gaan beleggen en waarin, dat moet je helemaal zelf bepalen.

Waarom zijn veel vastgoedaandelen zo gezakt?

In de eerste plaats willen we duidelijk maken dat we niet focussen op één specifiek aandeel. In dit paragraafje hebben we het over vastgoedaandelen in het algemeen. De laatste weken, misschien zelfs maanden, zien we dat veel van deze aandelen zijn gedaald. Een mogelijke verklaring is natuurlijk de stijging van de rente, waarmee centrale banken proberen om de inflatie onder controle te krijgen.

Veel van deze bedrijven gebruikten relatief gezien veel leningen om hun projecten te kunnen financieren. Vastgoed is namelijk zeer kapitaalintensief. Als de rente stijgt, betekent het voor deze bedrijven natuurlijk ook dat hun financieringskost stijgt. Projecten die vroeger misschien rendabel zouden geweest zijn aan de toen geldende voorwaarden, zullen dat misschien vandaag de dag niet meer zijn, of toch in mindere mate. We weten allemaal wel dat de rente van de voorbije jaren tegen het nulpunt aanleunde. In dat geval konden dit soort bedrijven zich natuurlijk heel goedkoop en makkelijk financieren. Nu zijn de vooruitzichten volgens veel beleggers slechter geworden, waardoor ze nog maar een lager bedrag willen gaan betalen voor deze bedrijven.

Valt zoiets te onderbouwen?

We hebben nu de vastgoedsector genomen als voorbeeld, maar in heel veel sectoren hebben we gezien dat veel aandelen naar beneden gingen. Bij investeren in aandelen, draait alles om investeren in de toekomstige winsten. Als deze winsten meer onzeker worden, of het blijkt dat de winsten lager zullen uitvallen dan eerder verwacht, dan gaan deze aandelen meestal lager gewaardeerd worden.

Het probleem is dat niemand een glazen bol heeft. Niemand weet hoe lang de oorlog nog zal aanhouden. Niemand weet hoe lang de ‘energie crisis’, als we dat zo mogen noemen, nog zal aanhouden. Zullen bedrijven genoodzaakt zijn om mensen te ontslaan? Zullen bedrijven een deel van de productie, of zelfs alle productie tijdelijk of voor altijd stopzetten? Hoeveel bedrijven zullen het geen jaar meer volhouden? Allerlei zaken die onzeker zijn. Dat maakt ook net dat het beursklimaat op dit moment door velen als woelig wordt beschouwd.

Conclusie

Wil je op dit moment gaan beleggen? Dan moet je net als altijd eerst uitgebreid research doen. Kijk goed wat jouw plan van aanpak is en beleg vooral geen geld dat je zeker niet kunt missen. 


Laatste artikels over Beleggen

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.
Lees meer


Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.
Lees meer


Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken