Je bent hier: Home > Nieuws > Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023 - door Redactie

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.

Uit een studie van Assuralia blijkt dat het marktaandeel van verzekeringsmakelaars in 2021 gestegen is naar 52,8%. De agenten die voor één merk werken tekenen voor 27,4% van de markt. De directe verkoop via online verzekeraars komt dus maar aan een marktaandeel van 20%.

In de tak niet-leven blijven de makelaars bijzonder goed stand houden, ondanks de hevige concurrentie van andere distributiekanalen. Het marktaandeel beloopt daar 61% bij de particulieren en zo'n 75% bij de ondernemingen.  De concurrentie komt hier voornamelijk van de bankverzekeraars die een brandverzekering slijten wanneer de klant tekent voor een hypothecaire lening. In de tak autoverzekeringen zijn er dan weer online spelers die zich specifiek in dit type verzekering gespecialiseerd hebben.

Vierde pijler

De makelaars zelf zijn ook steeds vaker actief in de vierde pijler, de niet fiscale spaar-en beleggingsverzekeringen die bedoeld zijn om vermogen op te bouwen tegen de pensioenleeftijd. Klanten stellen het op prijs dat ze advies op maat krijgen door een bekend gezicht, terwijl ook de lokale verankering een belangrijke rol speelt.

Digitale trein

"De verzekeringsmakelaars hebben de digitale trein niet gemist", zegt Erik Weekers, CEO van FVF, de Federatie voor Verzekerings- en Financiële tussenpersonen. "De makelaars hebben het beste van de twee werelden gecombineerd, ze zijn fygitaal. Persoonlijk contact altijd, digitaal waar het kan", aldus nog Weekers.


Laatste artikels over Verzekeren

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken