Je bent hier: Home > Nieuws > Kost een kind een huis?

Kost een kind een huis?

Kost een kind een huis?

03 februari 2023 - door Laurens

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.

Voor de mensen die deze uitdrukking nog nooit hebben gehoord, ze wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat een kind opvoeden heel wat geld kost. De vraag is dan alleen over welke kosten we eigenlijk spreken. Zeggen dat een kind effectief zoveel kost als een huis is misschien wat lastig in te schatten. Je bepaalt namelijk zelf voor een groot deel hoe je jouw kind gaat opvoeden en het ene huis is bovendien het andere niet. In dit artikel gaan we je niet om de oren slaan met uitbundige berekeningen. We willen alleen enkele van de belangrijkste kosten bespreken die je zult hebben wanneer je een kind hebt. Hou er rekening mee dat dit niet alle kosten zijn, maar slechts een indicatie.

Dagelijkse behoeften

Net als wij allemaal heeft ook een kind zijn dagelijkse behoeften. Voeding is dan ook een heel grote kost wanneer je het gaat uitrekenen. Bij zeer jonge kinderen is het zelfs zo, dat ze speciale voeding moeten krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan de tonnen melkpoeder, of de speciale potjes babyvoeding.

Naast voeding, is natuurlijk ook de dagelijkse verzorging en hygiëne van belang. Op oudere leeftijd zullen kinderen ongeveer dezelfde benodigdheden hebben als jou, maar voor jongere kinderen ligt ook dat anders. Denk aan speciale kindershampoo, luiers of andere zaken. Ook kosten voor de gezondheidszorg moeten in rekening genomen worden. Hoewel we voor heel wat zaken kunnen rekenen op een bijdrage van het ziekenfonds, zijn er nog steeds zaken die je (volledig) zelf moet vergoeden.

Je kind gaat naar school

Is je kind wat ouder, dan kan het naar school beginnen gaan. Hoewel dat in België al vrij goedkoop is in vergelijking met andere landen, kost ook dat heel wat geld. Denk bijvoorbeeld aan de kost van activiteiten en daguitstappen. Heb je een tiener in huis? Dan mag je ook al beginnen denken aan de kosten van een universiteit of hogeschool, als hij of zij graag wil verder studeren.

Bovendien mag ook de kost van vrije tijd niet vergeten worden. Wil je tiener eens weggaan met zijn vrienden? Dan is de kans ook groot dat jij een bijdrage zal mogen leveren. In dit geval is het natuurlijk belangrijk om als ouder goede afspraken te maken met je kind. 

De meeste ouders denken ook aan later…

Naast alles wat we hiervoor al hebben opgenoemd, denken ouders vaak ook na over de tijd wanneer hun kinderen geen echte kinderen meer zullen zijn. Ook dan wil je ze misschien nog helpen met het kopen van een eigen huis of etc…

Kinderen kosten dus best wel veel geld, of het nou echt een huis is of niet, dat kunnen we niet zomaar zeggen. Bovendien is wat we hierboven hebben opgesomd nog maar een fractie van alle kosten die je kan hebben. Uiteraard moet dat je niet tegenhouden om voor een kind te gaan, maar het is zeker wel iets om even bij stil te staan.


Laatste artikels over Sparen

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.