Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023 - door Redactie

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.

Het gaat al langer slecht met Credit Suisse, dat met verschillende schandalen te maken krijgt. De koers van het aandeel is al jarenlang in vrije val en door de problemen halen steeds meer klanten hun geld weg. Net op het ogenblik dat de VS geconfronteerd worden met een nieuwe bankencrisis, moest ook Credit Suisse weer slecht nieuws bekend maken. Er zouden boekhoudkundige fouten ontdekt zijn waardoor de cijfers over de voorbije twee jaren opnieuw moeten nagekeken worden.

Bovendien was er aandacht voor de belangrijkste aandeelhouder van Credit Suisse, die aangeeft geen extra geld meer in de bank te stoppen. Het gaat over Saudi National Bank, dat een belang van 9,9% heeft in Credit Suisse. Er liggen evenwel vooral andere redenen aan de basis hiervan. Het uitbreiden van het belang boven 10% zou namelijk gepaard gaan met extra eisen vanuit de regulatoren, wat Saudi National Bank  wil vermijden.

Steunpakket

Het belangrijkste wat een bank nodig heeft is echter vertrouwen, wat in de huidige omstandigheden zoek was. Daarom heeft de Zwitserse centrale bank gezegd dat ze maximaal 50 miljard euro zal lenen aan Credit Suisse. De omvang van de steun zou een verdere bankrun op Credit Suisse en andere banken moeten voorkomen.

Credit Suisse is een zogenaamde systeembank, die sterk verweven is met andere grote financiële spelers. Het omvallen van deze bank zou dus ook andere partijen in de problemen kunnen brengen.


Laatste artikels over Finance

Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
Lees meer


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.