Je bent hier: Home > Nieuws > Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023 - door Redactie

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.

Het gaat al langer slecht met Credit Suisse, dat met verschillende schandalen te maken krijgt. De koers van het aandeel is al jarenlang in vrije val en door de problemen halen steeds meer klanten hun geld weg. Net op het ogenblik dat de VS geconfronteerd worden met een nieuwe bankencrisis, moest ook Credit Suisse weer slecht nieuws bekend maken. Er zouden boekhoudkundige fouten ontdekt zijn waardoor de cijfers over de voorbije twee jaren opnieuw moeten nagekeken worden.

Bovendien was er aandacht voor de belangrijkste aandeelhouder van Credit Suisse, die aangeeft geen extra geld meer in de bank te stoppen. Het gaat over Saudi National Bank, dat een belang van 9,9% heeft in Credit Suisse. Er liggen evenwel vooral andere redenen aan de basis hiervan. Het uitbreiden van het belang boven 10% zou namelijk gepaard gaan met extra eisen vanuit de regulatoren, wat Saudi National Bank  wil vermijden.

Steunpakket

Het belangrijkste wat een bank nodig heeft is echter vertrouwen, wat in de huidige omstandigheden zoek was. Daarom heeft de Zwitserse centrale bank gezegd dat ze maximaal 50 miljard euro zal lenen aan Credit Suisse. De omvang van de steun zou een verdere bankrun op Credit Suisse en andere banken moeten voorkomen.

Credit Suisse is een zogenaamde systeembank, die sterk verweven is met andere grote financiële spelers. Het omvallen van deze bank zou dus ook andere partijen in de problemen kunnen brengen.


Laatste artikels over Finance

Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
Lees meer


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.