Je bent hier: Home > Nieuws > Daarom sparen twintigers nauwelijks

Daarom sparen twintigers nauwelijks

Daarom sparen twintigers nauwelijks

19 maart 2020

Jong geleerd is altijd goed. Dat geldt ook voor het opbouwen van een financiële buffer. Hoeveel kun je eigenlijk sparen als twintiger? 

Twintigers zitten tegenwoordig vaak nog volop aan de studie. Dagelijks met een laptop rugzak vol met laptop en boeken richting de secundaire school, hogeschool of universiteit. Studeren betekent het opbouwen van een schuld, zeker als je er flink bij leent. Van sparen komt dan maar nauwelijks iets terecht. 

Ze beginnen later met werken en hebben een kleine kans een financiële buffer te bouwen. Niet voor niets is de conclusie van financiële experts dat 61 procent van de jonge mensen tussen de 20 en 25 jaar minder dan drieduizend euro spaargeld heeft. Geadviseerd wordt om in ieder geval duizend euro achter de hand te hebben, maar dat lijkt een utopie. 

Wie net komt kijken op arbeidsmarkt heeft laag inkomen

Zijn ze afgestudeerd dan hebben ze vaak een laag inkomen als ze eenmaal wel op de arbeidsmarkt terecht komen. Twintigers die fulltime werken zijn bovendien over het algemeen laag opgeleid. Of ze staan nog helemaal aan het begin van hun loopbaan en dan is het inderdaad geen vetpot. Kijken we naar 25-jarigen dan is het inkomen al flink hoger. 

Bovendien is ook tijd een belangrijke factor als je spaargeld wilt creëren. Als je nog maar net begint met werken, heb je zoveel tijd nog helemaal niet gehad. Ook al blijkt de periode zonder hypotheek en kinderen een lucratieve tijd zijn als het gaat om het opbouwen van een financiële buffer. De vaste kosten zijn nog laag en daarmee de mogelijkheid om te sparen groter. 

Spaargeld gaat vooral op aan reizen

Volgens het Nibud is het overigens het meest verstandig om maandelijks een vast bedrag opzij te leggen. Dat spaart het beste. Het liefst tien procent van je maandelijkse inkomen. Dat wordt echter niet vaak door jonge mensen gehaald. 

Waar jonge twintigers hun eventueel gespaarde geld aan uitgeven? Niet aan het een nieuwe schoudertas dames. Het gaat vooral op aan reizen. Een maand er tussenuit is geen uitzondering. Bijna dertig procent van de jonge mensen tussen de 22 en 30 jaar blijkt de afgelopen vijf jaar een rondreis te hebben gemaakt van langer dan een maand.  


Laatste artikels over Sparen

Doorsnee Belg heeft het financieel moeilijk door coronacrisis

02 april 2020

Doordat veel mensen met tijdelijke werkloosheid geconfronteerd worden, stapelen de financiële problemen zich ook op.
Lees meer


Spaarrekeningen dikten verder aan in 2019

06 januari 2020

De Belg blijft zijn spaarrekeningen verder spijzen, ondanks de extreem lage rentevoeten.
Lees meer


Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.
Lees meer


Hoogrentende spaarrekening levert bijna 8 keer meer op

03 september 2019

BNP Paribas Fortis heeft de rentevoet op alle spaarproducten vanaf 1 september op het wettelijk minimum gezet. Opvallend is dat de prijsbrekers op de markt rentevoeten aanbieden die 7 tot haast 8 keer hoger liggen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be
Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken