Je bent hier: Home > Nieuws > Daarom sparen twintigers nauwelijks

Daarom sparen twintigers nauwelijks

Daarom sparen twintigers nauwelijks

19 maart 2020

Jong geleerd is altijd goed. Dat geldt ook voor het opbouwen van een financiële buffer. Hoeveel kun je eigenlijk sparen als twintiger? 

Twintigers zitten tegenwoordig vaak nog volop aan de studie. Dagelijks met een laptop rugzak vol met laptop en boeken richting de secundaire school, hogeschool of universiteit. Studeren betekent het opbouwen van een schuld, zeker als je er flink bij leent. Van sparen komt dan maar nauwelijks iets terecht. 

Ze beginnen later met werken en hebben een kleine kans een financiële buffer te bouwen. Niet voor niets is de conclusie van financiële experts dat 61 procent van de jonge mensen tussen de 20 en 25 jaar minder dan drieduizend euro spaargeld heeft. Geadviseerd wordt om in ieder geval duizend euro achter de hand te hebben, maar dat lijkt een utopie. 

Wie net komt kijken op arbeidsmarkt heeft laag inkomen

Zijn ze afgestudeerd dan hebben ze vaak een laag inkomen als ze eenmaal wel op de arbeidsmarkt terecht komen. Twintigers die fulltime werken zijn bovendien over het algemeen laag opgeleid. Of ze staan nog helemaal aan het begin van hun loopbaan en dan is het inderdaad geen vetpot. Kijken we naar 25-jarigen dan is het inkomen al flink hoger. 

Bovendien is ook tijd een belangrijke factor als je spaargeld wilt creëren. Als je nog maar net begint met werken, heb je zoveel tijd nog helemaal niet gehad. Ook al blijkt de periode zonder hypotheek en kinderen een lucratieve tijd zijn als het gaat om het opbouwen van een financiële buffer. De vaste kosten zijn nog laag en daarmee de mogelijkheid om te sparen groter. 

Spaargeld gaat vooral op aan reizen

Volgens het Nibud is het overigens het meest verstandig om maandelijks een vast bedrag opzij te leggen. Dat spaart het beste. Het liefst tien procent van je maandelijkse inkomen. Dat wordt echter niet vaak door jonge mensen gehaald. 

Waar jonge twintigers hun eventueel gespaarde geld aan uitgeven? Niet aan het een nieuwe schoudertas dames. Het gaat vooral op aan reizen. Een maand er tussenuit is geen uitzondering. Bijna dertig procent van de jonge mensen tussen de 22 en 30 jaar blijkt de afgelopen vijf jaar een rondreis te hebben gemaakt van langer dan een maand.  


Laatste artikels over Sparen

Vlamingen besparen op uitgaven door coronacrisis

18 september 2020

Uit de Grote Geldenquête van Telefacts Nu blijkt dat 40% van de Vlamingen vreest dat ze in financiële problemen zullen komen door de coronacrisis.
Lees meer


Binckbank rekent negatieve rentevoet aan

03 september 2020

De broker Binckbank gaat vanaf oktober een halve procent negatieve rente aanrekenen op de rekeningen die meer dan 25.000 euro cash bevatten.
Lees meer


Weer meer miljonairs in België

30 juli 2020

Uit de jaarlijkse studie van Capgemini blijkt dat er eind 2019 maar liefst 132.700 dollarmiljonairs in België wonen.
Lees meer


Spaarboekjes blijven aandikken

02 juli 2020

Uit een rondvraag van de krant De Tijd blijkt dat de gereglementeerde spaarrekeningen in het eerste half jaar met 9,8 miljard euro aandikten.
Lees meer


Belg spaart meer tijdens coronacrisis

12 juni 2020

Ruim 40% van de Belgen zegt meer gespaard te hebben tijdens de coronacrisis. Door de gesloten horecazaken kon er minder geld worden uitgegeven.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken