Je bent hier: Home > Nieuws > Verstandig geld lenen

Verstandig geld lenen

Verstandig geld lenen

19 januari 2022

Voor wie een grote investering wil doen, maar niet over genoeg middelen beschikt, kan het verstandig zijn om geld te lenen.

Geld lenen: Velen denk er wel eens over na, maar niet iedereen neemt die stap. In Nederland hebben mensen verschillende opvattingen over schulden en het lenen van geld. De één vindt het oké om geld te lenen voor alle grote en kleine dingen, terwijl anderen strikt tegen lenen zijn. In bepaalde situaties kun je een lening echter niet vermijden. Toch hoeft een lening niet te betekenen dat het een negatieve invloed heeft op je financiële situatie.

Geld lenen als investering

Een lening aanvragen, indien verstandig en verantwoord gedaan, kan je op vele manieren helpen. Denk aan het helpen groeien van je bedrijf, de studiekosten van je kind bekostigen, je helpen een huis te kopen waar je altijd al van gedroomd hebt, de kwaliteit van leven verbeteren met een verbouwing van de keuken. Dit zijn allemaal goede investeringen voor de toekomst.

Als je echter misbruik maakt van een lening, kom je vast te zitten in een vicieuze cirkel van schulden die gevaarlijk zijn voor jouw financiële gezondheid. Het is dus belangrijk te onthouden dat sommige schulden goed zijn, omdat het je helpt met economische groei en ook om geld te besparen op de lange termijn. Maar de verkeerde soort schuld kan slopend zijn en veel schade toebrengen aan financiële plannen.

Bedenk daarom, voordat je een bedrag leent, of de uitgave verantwoord is en of je in staat bent om deze op tijd terug te betalen. Zolang je inzicht hebt over jouw financiële situatie op korte en lange termijn, kan geld lenen geen kwaad. Het handige van een online lening aanvragen is dat ze op basis van jouw situatie berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen.

Voordelen van geld lenen

Snel beschikking tot een groot geldbedrag

Dit is een van de belangrijkste voordelen van geld lenen. Je krijgt het geld vaak binnen twee werkdagen op je rekening. Kredietverstrekkers kunnen doorgaans meer geld aan je uitlenen dan je van vrienden en familie kunt lenen.

Flexibiliteit

Een ander voordeel van geld lenen bij een kredietverstrekker is dat het aflossen flexibel is. Je mag vaak langer doen over het aflossen, daar tegenover staat dat je wel meer rente betaalt. Als het financieel voor de wind gaat, kun je echter ook tussendoor extra aflossen (boetevrij).

Lage rentetarieven voor hypotheken en persoonlijke leningen

Hypotheekrentes en persoonlijke leningen zijn laag gebleven door grote concurrentie op deze markt. Om hun positie niet te verliezen zijn hypotheekverstrekkers huiverig om de rente te verhogen. Het gevolg is dat zij minder winst maken op hun leningen. Voor jou een gunstige situatie om gebruik van te maken.

Nadelen van geld lenen

Hoge rentetarieven

Terwijl de meeste banken en andere financiële instellingen vergelijkbare rentetarieven op leningen heffen, brengen bepaalde soorten leningen een hogere rente met zich mee dan andere.

In Nederland bedroeg de maximale rente op leningen 14%. In verband met de coronacrisis is dit percentage (per 10 augustus 2020) tijdelijk verlaagd van 14% naar 10%. Deze maatregel geldt volgens de website van Rijksoverheid tot 1 juli 2022.

Wanneer je producten koopt op afbetaling betaal je vaak de hoofdprijs. Op bijvoorbeeld Wehkamp kun je binnen 3 maanden weliswaar betalen met 0% rente. Maar vervolgens betaal je 9,9% rente. Voor creditcardschulden en flitskredieten is het normaal dat je tussen de 10% - 14% aan rente betaalt.

Lang aanvraagproces

Soms is het aanvraagproces langdurig en ingewikkeld. Dit komt omdat de banken ervoor proberen te zorgen dat ze alle risicofactoren elimineren door een uitgebreid onderzoek en verificatieproces uit te voeren. Dit zijn ze vanuit wetgeving ook verplicht om te doen. In de meeste gevallen eisen banken ook het verstrekken van onderpand of zekerheden als borg voor de lening. Dit betekent dat mensen zonder waardevolle activa geen of minder kans hebben om officieel krediet te krijgen.


Laatste artikels over Leningen

Vraag naar renovatieleningen is bijna verdubbeld

23 mei 2022

Belfius meldt dat het aantal aanvragen voor groene renovatieleningen sinds februari met 89% gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Lees meer


Hypotheek afsluiten? Zo kunt u dat doen

10 mei 2022

U heeft een mooi huis op het oog waar u graag een hypotheek voor wilt afsluiten. Dit is dan ook meteen een spannend moment, omdat u op het punt staat om de grootste aankoop van uw leven te doen.
Lees meer


Hoe kan je een huis financieren?

18 april 2022

Ze zeggen wel eens dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Daarmee wil men zeggen dat Belgen vastgoed nog steeds zien als een goede investering.
Lees meer


Woonkredieten fors duurder

26 maart 2022

Door de stijging van de langetermijnrente zijn woonkredieten met een vaste rentevoet veel duurder geworden.
Lees meer


Langetermijn rente dit jaar al bijna maal vier

16 februari 2022

De Belgische langetermijn rente begon het jaar op 0,20% en noteert ondertussen al dicht tegen de 0,80%.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken