Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

31 maart 2022 - door Redactie

Met zoveel gevaren om ons heen durf je haast de woning niet meer te verlaten. En dan kom je erachter dat het juist dit huis is waar de meeste ongevallen plaatsvinden.

Brand in huis is een reële angst, toch heeft niet iedereen een brandverzekering. Waarom is dit belangrijk en hoe kun je voorkomen dat je aanspraak moet maken op deze verzekering?

Is een brandverzekering verplicht?

Met gemiddeld 25.000 woningbranden per jaar in België is het zeker niet ondenkbaar dat het noodlot jouw huis treft. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen zoals slimme brandmelders op Somfy.be maar daarover later meer. In België is het niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten, er zijn wel situaties dat er naar een verzekering wordt gevraagd. Bij het afsluiten van een huurcontract bijvoorbeeld of bij een hypotheekaanvraag.

Als je naast wonen ook bijvoorbeeld je woning of een kamer wilt verhuren dan zullen de risico’s op brand in huis toenemen. Dit kan van invloed zijn op de premie die je moet betalen. Zorg er altijd voor dat je open kaart speelt bij de verzekeraar. Een paar euro meer betalen per maand is beter dan geen uitkering bij brand.

Preventieve maatregelen

De beste brandverzekering is een verzekering waar je nooit aanspraak op hoeft te maken. Met andere woorden; liever duizenden euro’s aan premie betalen in je leven dan eenmaal brand in huis. Begin dus bij preventie, dit kan op verschillende manieren. Om te beginnen pak je de zaken aan die voor het grootste gevaar zorgen. Een open haard bijvoorbeeld of een CV-ketel. Laat deze regelmatig controleren en reinigen. Zo kunnen vogelnesten schoorsteenbrand veroorzaken. De keuken, en het gasfornuis in het bijzonder, is ook een plek waar veel branden ontstaan. Zorg dat de stoppenkast en stroomdraden volgens de richtlijnen functioneren en laat indien nodig een extra stroomgroep plaatsen. Rook je in huis? Dan liever niet in combinatie met alcohol en zeker niet in bed.

Veiliger wonen in een smart home

Onder preventieve maatregelen verstaan we aanpassingen die voorkomen dat er brand uitbreekt. Maar wat doe je bij brand in huis? Detectie staat dan op nummer één. Plaats rookmelders op iedere etage en zorg dat ze werken. Somfy maakt slimme rookmelders die met elkaar kunnen communiceren. Als in de keuken brand uitbreekt dan luiden de melders op alle etages en zelfs via smartphones binnen en buiten de woning.

Plan een vluchtroute in waar alle bewoners van op de hoogte zijn en oefen enkele malen per jaar. Slimme oplossingen zoals de zonwering elektrisch maken, of slimme sloten die ontgrendelen bij potentieel gevaar, zorgen ervoor dat je snel naar buiten kunt gaan bij brand. Vaak wordt gedacht aan inbraakpreventie en wordt de woning afgesloten voor inbrekers, zorg ervoor dat je zelf altijd snel de weg naar buiten kunt vinden. Slimme verlichting kan ook een rol spelen. Als er in de nacht een noodsituatie ontstaat dan schakelt de verlichting direct in zodat je snel kunt handelen.

Als je preventieve maatregelen neemt en dit kunt aantonen dan woon je niet alleen prettiger, het kan ook een korting opleveren op de brandverzekering.


Laatste artikels over Verzekeren

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken