Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

31 maart 2022

Met zoveel gevaren om ons heen durf je haast de woning niet meer te verlaten. En dan kom je erachter dat het juist dit huis is waar de meeste ongevallen plaatsvinden.

Brand in huis is een reële angst, toch heeft niet iedereen een brandverzekering. Waarom is dit belangrijk en hoe kun je voorkomen dat je aanspraak moet maken op deze verzekering?

Is een brandverzekering verplicht?

Met gemiddeld 25.000 woningbranden per jaar in België is het zeker niet ondenkbaar dat het noodlot jouw huis treft. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen zoals slimme brandmelders op Somfy.be maar daarover later meer. In België is het niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten, er zijn wel situaties dat er naar een verzekering wordt gevraagd. Bij het afsluiten van een huurcontract bijvoorbeeld of bij een hypotheekaanvraag.

Als je naast wonen ook bijvoorbeeld je woning of een kamer wilt verhuren dan zullen de risico’s op brand in huis toenemen. Dit kan van invloed zijn op de premie die je moet betalen. Zorg er altijd voor dat je open kaart speelt bij de verzekeraar. Een paar euro meer betalen per maand is beter dan geen uitkering bij brand.

Preventieve maatregelen

De beste brandverzekering is een verzekering waar je nooit aanspraak op hoeft te maken. Met andere woorden; liever duizenden euro’s aan premie betalen in je leven dan eenmaal brand in huis. Begin dus bij preventie, dit kan op verschillende manieren. Om te beginnen pak je de zaken aan die voor het grootste gevaar zorgen. Een open haard bijvoorbeeld of een CV-ketel. Laat deze regelmatig controleren en reinigen. Zo kunnen vogelnesten schoorsteenbrand veroorzaken. De keuken, en het gasfornuis in het bijzonder, is ook een plek waar veel branden ontstaan. Zorg dat de stoppenkast en stroomdraden volgens de richtlijnen functioneren en laat indien nodig een extra stroomgroep plaatsen. Rook je in huis? Dan liever niet in combinatie met alcohol en zeker niet in bed.

Veiliger wonen in een smart home

Onder preventieve maatregelen verstaan we aanpassingen die voorkomen dat er brand uitbreekt. Maar wat doe je bij brand in huis? Detectie staat dan op nummer één. Plaats rookmelders op iedere etage en zorg dat ze werken. Somfy maakt slimme rookmelders die met elkaar kunnen communiceren. Als in de keuken brand uitbreekt dan luiden de melders op alle etages en zelfs via smartphones binnen en buiten de woning.

Plan een vluchtroute in waar alle bewoners van op de hoogte zijn en oefen enkele malen per jaar. Slimme oplossingen zoals de zonwering elektrisch maken, of slimme sloten die ontgrendelen bij potentieel gevaar, zorgen ervoor dat je snel naar buiten kunt gaan bij brand. Vaak wordt gedacht aan inbraakpreventie en wordt de woning afgesloten voor inbrekers, zorg ervoor dat je zelf altijd snel de weg naar buiten kunt vinden. Slimme verlichting kan ook een rol spelen. Als er in de nacht een noodsituatie ontstaat dan schakelt de verlichting direct in zodat je snel kunt handelen.

Als je preventieve maatregelen neemt en dit kunt aantonen dan woon je niet alleen prettiger, het kan ook een korting opleveren op de brandverzekering.


Laatste artikels over Verzekeren

Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meer


Met stormschade kan je bij je verzekeraar terecht

20 februari 2022

Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
Lees meer


Door COVID-19 staat wagen vaker aan de kant

24 januari 2022

Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
Lees meer


Vlaamse regering en verzekeraars vergoeden waterschade

09 september 2021

De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken