Je bent hier: Home > Nieuws > EU besluit over historische wetgeving crypto

EU besluit over historische wetgeving crypto

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022 - door Redactie

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.

Dit is de eerste keer dat de crypto industrie regelgeving van deze schaal wordt opgelegd. De Europese Commissie, EU-wetgevers en de lidstaten kwamen na urenlange onderhandelingen tot een deal in Brussel.

Het is geen goede timing voor de industrie. De grootste cryptocurrency Bitcoin gaat bijvoorbeeld het slechtste kwartaal in meer dan een decennium tegemoet. De historische wet, bekend als Markets in Crypto-Assets (MiCA) zal het leven van de grote spelers op de cryptomarkt een stuk moeilijker maken. Toch wordt bitcoin kopen in België steeds populairder.

Volgens de nieuwe regels moeten stablecoins voldoende reserves hebben om op elk moment uit te kunnen betalen aan eigenaren bij een massaverkoop. Stablecoins die te groot worden krijgen bovendien een limiet van 200 miljoen euro aan transacties per dag. 

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) krijgt de bevoegdheid om in te grijpen op crypto handelsplatformen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als wordt vastgesteld dat ze crypto investeerders niet beschermen tegen scams. Ook als de platformen een bedreiging vormen voor de financiële markt en stabiliteit, heeft de ESMA de bevoegdheid om de platformen te verbieden of beperken. 

Orde in het Wilde Westen

Stefan Berger, de wetgever die namens het Europees Parlement de onderhandelingen leidde, gaf een verklaring: "Vandaag hebben we orde in het Wilde Westen van crypto gecreëerd. Er zijn duidelijke regels vastgesteld, die rechtszekerheid zal bieden voor de ontwikkelaars van crypto en gelijke rechten voor de service providers. De wetgeving zal hoge normen voor consumenten en investeerders garanderen.” 

MiCA zal ook de milieuproblemen rondom crypto aanpakken. Bedrijven zullen gedwongen worden om hun energieverbruik bekend te maken. Ook zullen ze moeten rapporteren over de impact van cryptocurrency op het milieu. Een eerder voorstel zou cryptomining hebben verboden binnen de EU. Dit is het energie-intensieve proces van het ontwikkelen van nieuwe tokens. In maart werd echter al duidelijk dat dit geen deel van de deal zou uitmaken.

De regels hebben geen invloed op tokens zonder ontwikkelaars, zoals Bitcoin. Handelsplatformen moeten consumenten echter waarschuwen voor het risico van financiële verliezen in verband met het verhandelen van digitale tokens. Non-fungible tokens (NFT's) worden ook niet beïnvloed door de nieuwe wetgeving. De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen om binnen 18 maanden te bepalen of NFT's hun eigen wetgeving nodig hebben. 

Los van de nieuwe wetgeving zullen er ook maatregelen worden getroffen om de anonimiteit te verminderen bij bepaalde cryptotransacties. Autoriteiten maken zich grote zorgen over de exploitatie van crypto voor het witwassen van gestolen winsten. Ook het ontduiken van sancties wordt hierdoor een stuk lastiger. Rusland heeft via crypto de sancties van de EU op grote schaal kunnen omzeilen.  

Transacties tussen handelsplatformen en zogenaamde "niet-gehoste wallets", moeten worden gemeld bij een bedrag hoger dan € 1000. Dit is een controversiële kwestie voor crypto-enthousiastelingen, die juist om privacyredenen vaak met crypto werken. 


Laatste artikels over Sparen

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

25 juli 2022

Voor het eerst in 11 jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd.
Lees meer


NIBC verhoogt spaarrente

11 juli 2022

NIBC Direct verhoogt deze week de rente op zijn getrouwheidsrekening.
Lees meer


Sparen schiet niet op voor vermogensgroei

04 juli 2022

Weet jij waarom sparen tegenwoordig duur is? We geven je graag de weg naar alternatieven wanneer dat nodig is.
Lees meer


Bitcoin miljardair Bankman-Fried redt cryptobedrijven BlockFi en Voyager

28 juni 2022

Omdat er geen centrale bank is die te hulp schiet, wenden cryptobedrijven zich tot hun collega's voor hulp. Miljardair Sam Bankman-Fried heeft deals getekend om twee bedrijven in evenveel weken te redden: BlockFi en Voyager Digital.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken