Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > EU besluit over historische wetgeving crypto

EU besluit over historische wetgeving crypto

EU besluit over historische wetgeving crypto

05 juli 2022 - door Redactie

EU-functionarissen hebben op donderdag 30 juni een overeenkomst bereikt over de wetgeving van crypto.

Dit is de eerste keer dat de crypto industrie regelgeving van deze schaal wordt opgelegd. De Europese Commissie, EU-wetgevers en de lidstaten kwamen na urenlange onderhandelingen tot een deal in Brussel.

Het is geen goede timing voor de industrie. De grootste cryptocurrency Bitcoin gaat bijvoorbeeld het slechtste kwartaal in meer dan een decennium tegemoet. De historische wet, bekend als Markets in Crypto-Assets (MiCA) zal het leven van de grote spelers op de cryptomarkt een stuk moeilijker maken. Toch wordt bitcoin kopen in België steeds populairder.

Volgens de nieuwe regels moeten stablecoins voldoende reserves hebben om op elk moment uit te kunnen betalen aan eigenaren bij een massaverkoop. Stablecoins die te groot worden krijgen bovendien een limiet van 200 miljoen euro aan transacties per dag. 

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) krijgt de bevoegdheid om in te grijpen op crypto handelsplatformen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als wordt vastgesteld dat ze crypto investeerders niet beschermen tegen scams. Ook als de platformen een bedreiging vormen voor de financiële markt en stabiliteit, heeft de ESMA de bevoegdheid om de platformen te verbieden of beperken. 

Orde in het Wilde Westen

Stefan Berger, de wetgever die namens het Europees Parlement de onderhandelingen leidde, gaf een verklaring: "Vandaag hebben we orde in het Wilde Westen van crypto gecreëerd. Er zijn duidelijke regels vastgesteld, die rechtszekerheid zal bieden voor de ontwikkelaars van crypto en gelijke rechten voor de service providers. De wetgeving zal hoge normen voor consumenten en investeerders garanderen.” 

MiCA zal ook de milieuproblemen rondom crypto aanpakken. Bedrijven zullen gedwongen worden om hun energieverbruik bekend te maken. Ook zullen ze moeten rapporteren over de impact van cryptocurrency op het milieu. Een eerder voorstel zou cryptomining hebben verboden binnen de EU. Dit is het energie-intensieve proces van het ontwikkelen van nieuwe tokens. In maart werd echter al duidelijk dat dit geen deel van de deal zou uitmaken.

De regels hebben geen invloed op tokens zonder ontwikkelaars, zoals Bitcoin. Handelsplatformen moeten consumenten echter waarschuwen voor het risico van financiële verliezen in verband met het verhandelen van digitale tokens. Non-fungible tokens (NFT's) worden ook niet beïnvloed door de nieuwe wetgeving. De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen om binnen 18 maanden te bepalen of NFT's hun eigen wetgeving nodig hebben. 

Los van de nieuwe wetgeving zullen er ook maatregelen worden getroffen om de anonimiteit te verminderen bij bepaalde cryptotransacties. Autoriteiten maken zich grote zorgen over de exploitatie van crypto voor het witwassen van gestolen winsten. Ook het ontduiken van sancties wordt hierdoor een stuk lastiger. Rusland heeft via crypto de sancties van de EU op grote schaal kunnen omzeilen.  

Transacties tussen handelsplatformen en zogenaamde "niet-gehoste wallets", moeten worden gemeld bij een bedrag hoger dan € 1000. Dit is een controversiële kwestie voor crypto-enthousiastelingen, die juist om privacyredenen vaak met crypto werken. 


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.