Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022 - door Redactie

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.

Het is materie waarmee je niet dagelijks te maken hebt en de terminologie is vaak van juridisch niveau. In dit artikel gaan we in op de verschillende typen autoverzekering en nemen we de voor- en nadelen door, zonder specifiek in een bepaalde richting te wijzen.

BA-verzekering

De meest eenvoudige vorm is de BA-verzekering. De letters BA staan hier voor burgerlijke aansprakelijkheid. Bij dit type autoverzekering gaat het erom dat alle schade gedekt is die jij aanricht bij derden. Stel je voor dat je een aanrijding veroorzaakt door jouw schuld. De auto van de andere partij is daarbij beschadigd geraakt en er is sprake van persoonlijk letsel. Die kosten kunnen snel oplopen tot grote hoogten. Een behandeling in een ziekenhuis is niet goedkoop en ook het herstellen van het voertuig – voor zover dat mogelijk is – is vaak zeer prijzig. Vrijwel niemand zal dergelijke bedragen zelf achter de hand hebben, daarom is de BA-verzekering wettelijk verplicht.

Mini-omnium

Een stapje hoger is de mini-omniumverzekering, ook wel kleine omnium genoemd. Je betaalt een wat hogere premie, maar daar staat ook een betere dekking tegenover. Waar je bij een BA-verzekering alleen de schade van derden vergoed krijgt, keert de verzekeringsmaatschappij bij een mini-omniumverzekering ook uit bij diefstal, stormschade, vandalisme, glasbreuk of brand. Kortom, wanneer er schade is ontstaan zonder dat je hier zelf iets mee te maken hebt gehad. Je krijgt echter geen uitkering om de schade aan het voertuig te dekken in geval van een aanrijding. Je kunt het beste de premie voor dit type autoverzekering berekenen bij verschillende aanbieders. Let erop dat de aard van de dekking kan variëren.

Full omnium

Wil je ook verzekerd zijn tegen de schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding? Dan zul je moeten kiezen voor een full omniumverzekering. Vaak kiezen eigenaren van relatief jonge auto’s hiervoor. Hoe ouder de auto is, hoe lager het uit te keren bedrag immers wordt. De auto was dan al niet meer zo veel waard. Het is in dat geval zonde om er een hoge premie voor te betalen.

GAP-verzekering

Een extra uitbreiding op de full omniumverzekering is de GAP-verzekering. Hiermee kun je het gat tussen de restwaarde van je auto en de aanschafprijs van een nieuwe auto overbruggen.


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.