Je bent hier: Home > Nieuws > De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022 - door Redactie

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.

Het is materie waarmee je niet dagelijks te maken hebt en de terminologie is vaak van juridisch niveau. In dit artikel gaan we in op de verschillende typen autoverzekering en nemen we de voor- en nadelen door, zonder specifiek in een bepaalde richting te wijzen.

BA-verzekering

De meest eenvoudige vorm is de BA-verzekering. De letters BA staan hier voor burgerlijke aansprakelijkheid. Bij dit type autoverzekering gaat het erom dat alle schade gedekt is die jij aanricht bij derden. Stel je voor dat je een aanrijding veroorzaakt door jouw schuld. De auto van de andere partij is daarbij beschadigd geraakt en er is sprake van persoonlijk letsel. Die kosten kunnen snel oplopen tot grote hoogten. Een behandeling in een ziekenhuis is niet goedkoop en ook het herstellen van het voertuig – voor zover dat mogelijk is – is vaak zeer prijzig. Vrijwel niemand zal dergelijke bedragen zelf achter de hand hebben, daarom is de BA-verzekering wettelijk verplicht.

Mini-omnium

Een stapje hoger is de mini-omniumverzekering, ook wel kleine omnium genoemd. Je betaalt een wat hogere premie, maar daar staat ook een betere dekking tegenover. Waar je bij een BA-verzekering alleen de schade van derden vergoed krijgt, keert de verzekeringsmaatschappij bij een mini-omniumverzekering ook uit bij diefstal, stormschade, vandalisme, glasbreuk of brand. Kortom, wanneer er schade is ontstaan zonder dat je hier zelf iets mee te maken hebt gehad. Je krijgt echter geen uitkering om de schade aan het voertuig te dekken in geval van een aanrijding. Je kunt het beste de premie voor dit type autoverzekering berekenen bij verschillende aanbieders. Let erop dat de aard van de dekking kan variëren.

Full omnium

Wil je ook verzekerd zijn tegen de schade aan je eigen voertuig bij een aanrijding? Dan zul je moeten kiezen voor een full omniumverzekering. Vaak kiezen eigenaren van relatief jonge auto’s hiervoor. Hoe ouder de auto is, hoe lager het uit te keren bedrag immers wordt. De auto was dan al niet meer zo veel waard. Het is in dat geval zonde om er een hoge premie voor te betalen.

GAP-verzekering

Een extra uitbreiding op de full omniumverzekering is de GAP-verzekering. Hiermee kun je het gat tussen de restwaarde van je auto en de aanschafprijs van een nieuwe auto overbruggen.


Laatste artikels over Verzekeren

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meer


Waarom is het hebben van een brandverzekering belangrijk?

31 maart 2022

Met zoveel gevaren om ons heen durf je haast de woning niet meer te verlaten. En dan kom je erachter dat het juist dit huis is waar de meeste ongevallen plaatsvinden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken