Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe beginnen met beleggen?

Hoe beginnen met beleggen?

Hoe beginnen met beleggen?

07 januari 2020

Als beginnend belegger komt er veel op je af. Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Deze tips helpen je direct op weg.

Spaarrente levert weinig op. Wie wat geld over heeft kan dit beter niet op zijn spaarrekening laten staan. Een slimmere keuze is om (een deel) van je spaargeld te beleggen.

Ongetwijfeld ken je vele succesverhalen, maar beleggen kent ook genoeg verhalen waarin het compleet misgaat. Wellicht wil je graag starten met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan is dit artikel voor jou.

Weet wat je doet

Vergis je niet; beleggen is geen gokken. Je moet weten wat je aan het doen bent, het is niet zonder risico. Schrijf je daarom in voor een beleggingscursus zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Ook zijn er diverse boeken die de moeite waard zijn om te lezen als je serieus wilt gaan beleggen:

  • The Intelligent Investor, van Benjamin Graham
  • Competitive Strategy, van Michael Porter
  • The Essays of Warren Buffett, van Lawrence Cunninghan
  • Buffettology, van Mary Buffett en David Clark

Met was basiskennis op zak kun je in theorie beginnen met beleggen in aandelen, valuta, obligaties en meer. Doe het, zeker in het begin, rustig aan. Begin met een kleine investering en leg later mogelijk meer geld in. Ook is het verstandig om te beleggen in een markt waar je kennis van hebt, dat maakt het beleggen een stuk prettiger.

Zie beleggen niet als een hobby

Beleggen is leuk om te doen en kan veel voldoening geven. Toch is het absoluut geen hobby. Beleggen doe je er niet “even” bij.

Beleggen kost veel tijd. Je wilt namelijk jouw eigen portfolio goed begrijpen. Dit is essentieel, zodat je weet waar jouw winst en verlies vandaan komt. Verdiep je goed in de markt en maak een plan voor jouw portfolio.

Wat je zeker niet wilt doen is je laten leiden door emoties. Neem geen overhaaste stappen. Wrik je los van de menigte en volg je eigen inzicht.

Starten met beleggen: in wat?

Fondsen, obligaties en aandelen, waarin ga jij beleggen?

Als beginnend belegger kan het de moeite zijn om te starten met index fondsen.

Een index fonds is een verzameling met diverse aandelen erin. Zo bevat de S&P 500 bijvoorbeeld aandelen van de 500 grootste bedrijven in de VS.

Beleggen in index fondsen is een vrij veilige manier om te beginnen met beleggen. Houd er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat je winst ziet.

Onderhoud een all-weather portfolio

Veel beleggers maken één cruciale fout: ze houden geen rekening met een komende bear market. Zorg daarom voor een all-weather portfolio, dat zich staande houdt in bull én bear markets. Wees niet bang om je aandelen vast te houden, zelfs als ze kelderen – verkoop niet uit angst of blinde paniek. Het was immers Warren Buffet die zei: “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”.

Financiële termen

Als beginnend belegger is het handig om kennis te vernemen van een aantal termen financiën die je vaak zult horen.

Fear of Missing Out (FOMO)
Angst om iets te missen, zoals de stijging van een bepaalde koers.

Margin trade
Beleggen met een hefboom. Het stelt je in staat meer te kopen, dan dat je aan geld beschikbaar hebt.

Short gaan
Een margin trade waarbij je profiteert van de prijsdaling van een aandeel.

Bear market en bull market
Een bear market is een marksituatie waarbij de koers over lange tijd in een daling terechtkomt. De beer duwt als het ware de koers naar beneden. Dit in tegenstelling tot een bull market, waarbij de stier als het ware met zijn horens de koers omhoog duwt.

Dead Cat Bounce
Een tijdelijke opleving van een koers, welke daarna wordt gevolgd door een verdere daling.

Gains
Toename van waarde of winst.

Dit is een gastartikel van debeleggersgids.be. Hier lees je helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.


Laatste artikels over Beleggen

Toch verlies op een Tak 21-verzekering

16 augustus 2020

Tak 21 verzekeringen zijn beleggingsverzekeringen die een alternatief bieden voor spaarrekeningen. Hoewel je inleg beschermd is, kan je op de vervaldag toch een negatief rendement incasseren.
Lees meer


Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

29 juli 2020

De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.
Lees meer


Lockdown zorgt voor toestroom jonge beleggers

24 juni 2020

De brokers in ons land konden de toestroom aan nieuwe beleggers amper verwerken tijdens de lockdown. Uit cijfers blijkt nu dat het vooral jonge beleggers zijn die de stap naar de beurs wagen.
Lees meer


Tienduizenden Belgen bezitten cryptomunten

11 juni 2020

Het aantal Belgen die bitcoins en andere cryptomunten bezit groeit snel. Het gaat vooral over jongere mensen die hun spaargeld willen beleggen.
Lees meer


Goedgelovige Belgen laten zich oplichten met cryptomunten

08 mei 2020

Vorig jaar verloren de Belgen minstens 3 miljoen euro omdat ze een graantje wilden meepikken van de stijging van de bitcoin.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken