Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe beginnen met beleggen?

Hoe beginnen met beleggen?

Hoe beginnen met beleggen?

07 januari 2020 - door Redactie

Als beginnend belegger komt er veel op je af. Laat je niet overweldigen door alles wat je moet weten. Deze tips helpen je direct op weg.

Spaarrente levert weinig op. Wie wat geld over heeft kan dit beter niet op zijn spaarrekening laten staan. Een slimmere keuze is om (een deel) van je spaargeld te beleggen.

Ongetwijfeld ken je vele succesverhalen, maar beleggen kent ook genoeg verhalen waarin het compleet misgaat. Wellicht wil je graag starten met beleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan is dit artikel voor jou.

Weet wat je doet

Vergis je niet; beleggen is geen gokken. Je moet weten wat je aan het doen bent, het is niet zonder risico. Schrijf je daarom in voor een beleggingscursus zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Ook zijn er diverse boeken die de moeite waard zijn om te lezen als je serieus wilt gaan beleggen:

  • The Intelligent Investor, van Benjamin Graham
  • Competitive Strategy, van Michael Porter
  • The Essays of Warren Buffett, van Lawrence Cunninghan
  • Buffettology, van Mary Buffett en David Clark

Met was basiskennis op zak kun je in theorie beginnen met beleggen in aandelen, valuta, obligaties en meer. Doe het, zeker in het begin, rustig aan. Begin met een kleine investering en leg later mogelijk meer geld in. Ook is het verstandig om te beleggen in een markt waar je kennis van hebt, dat maakt het beleggen een stuk prettiger.

Zie beleggen niet als een hobby

Beleggen is leuk om te doen en kan veel voldoening geven. Toch is het absoluut geen hobby. Beleggen doe je er niet “even” bij.

Beleggen kost veel tijd. Je wilt namelijk jouw eigen portfolio goed begrijpen. Dit is essentieel, zodat je weet waar jouw winst en verlies vandaan komt. Verdiep je goed in de markt en maak een plan voor jouw portfolio.

Wat je zeker niet wilt doen is je laten leiden door emoties. Neem geen overhaaste stappen. Wrik je los van de menigte en volg je eigen inzicht.

Starten met beleggen: in wat?

Fondsen, obligaties en aandelen, waarin ga jij beleggen?

Als beginnend belegger kan het de moeite zijn om te starten met index fondsen.

Een index fonds is een verzameling met diverse aandelen erin. Zo bevat de S&P 500 bijvoorbeeld aandelen van de 500 grootste bedrijven in de VS.

Beleggen in index fondsen is een vrij veilige manier om te beginnen met beleggen. Houd er wel rekening mee dat het lang kan duren voordat je winst ziet.

Onderhoud een all-weather portfolio

Veel beleggers maken één cruciale fout: ze houden geen rekening met een komende bear market. Zorg daarom voor een all-weather portfolio, dat zich staande houdt in bull én bear markets. Wees niet bang om je aandelen vast te houden, zelfs als ze kelderen – verkoop niet uit angst of blinde paniek. Het was immers Warren Buffet die zei: “Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”.

Financiële termen

Als beginnend belegger is het handig om kennis te vernemen van een aantal termen financiën die je vaak zult horen.

Fear of Missing Out (FOMO)
Angst om iets te missen, zoals de stijging van een bepaalde koers.

Margin trade
Beleggen met een hefboom. Het stelt je in staat meer te kopen, dan dat je aan geld beschikbaar hebt.

Short gaan
Een margin trade waarbij je profiteert van de prijsdaling van een aandeel.

Bear market en bull market
Een bear market is een marksituatie waarbij de koers over lange tijd in een daling terechtkomt. De beer duwt als het ware de koers naar beneden. Dit in tegenstelling tot een bull market, waarbij de stier als het ware met zijn horens de koers omhoog duwt.

Dead Cat Bounce
Een tijdelijke opleving van een koers, welke daarna wordt gevolgd door een verdere daling.

Gains
Toename van waarde of winst.

Dit is een gastartikel van debeleggersgids.be. Hier lees je helder en begrijpelijk over de kansen die beleggen kan bieden: in financiële producten, in vastgoed, alternatieve beleggingen en overige geldzaken. Beleggersgids verschaft informatie over verschillende vormen van beleggen en investeren met nieuws, opinies, kennis en inspiratie met uitgebreide artikels.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.