Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin als wettig betaalmiddel nog niet mogelijk in België

Bitcoin als wettig betaalmiddel nog niet mogelijk in België

Bitcoin als wettig betaalmiddel nog niet mogelijk in België

04 oktober 2021

Nu we met El Salvador het eerste land ter wereld hebben waar bitcoin aanvaard wordt als legaal betaalmiddel, werd aan minister van Financiën Van Peteghem gevraagd of dit ook in België kan.

De vraag werd onlangs schriftelijk gesteld in het parlement door Emmanuel Burton van de Franstalige MR. De minister antwoordt duidelijk dat bitcoin in België helemaal geen wettelijk betaalmiddel kan zijn. De euro is namelijk de enige officiële munt in de eurozone, waardoor alleen Europa kan beslissen of ook andere munten aanvaard worden. De kans daarop is uitermate klein. Alleen een Europese CBDC (Central Bank Digital Currency), in de vorm van een digitale euro, lijkt kans te maken om in de toekomst als officieel betaalmiddel gelanceerd te worden.

Te volatiel

Volgens Van Peteghem is bitcoin te volatiel om als betaalmiddel te gebruiken. Zowel consumenten als bedrijven zouden verlies kunnen maken wanneer de cryptomunt snel in waarde zou dalen. Het zou ook kunnen dat producten veel duurder worden doordat de bitcoin in waarde is gestegen. Wanneer je als consument of als handelaar ergens een bestelling hebt geplaatst voor 0.1 BTC, dan kan dit op enkele dagen tijd fors meer kosten als de bitcoin koers in euro fors gestegen is. Wie vandaag iets in dollar bestelt en dat pas later moet afrekenen, krijgt met hetzelfde probleem te maken, maar de euro/dollar wisselkoers is op enkele dagen tijd meestal veel stabieler in vergelijking met de bokkensprongen die bitcoin kan maken.

Moest Europa toch overgaan tot het aanvaarden van bitcoin als wettelijk betaalmiddel, dan zouden de Belgen ook hun belastingen in cryptocurrency kunnen betalen. Voorlopig blijven de waakhonden FSMA en de Nationale Bank waarschuwen voor de gevaren van cryptocurrency en raden ze af om hier in te investeren.

Toezicht

In tegenstelling tot België wordt er in Nederland al wel een vorm van toezicht uitgeoefend op de sector. Aanbieders van cryptocurrency zoals brokers en exchanges moeten zich registeren bij de Nederlandse centrale bank. Partijen zoals Bitvavo en Litebit zijn officieel geregistreerd en moeten dan ook de anti-witwas maatregelen volgen. De consument die cryptocurrency wil kopen in België kan zich dus best wenden tot websites die in Nederland aan deze regels voldoen.

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over Beleggen

Waarom investeren in crypto nog steeds de moeite waard is

24 september 2021

Bitcoins en andere cryptomunten hebben de afgelopen tijd een flinke groei doorgemaakt. Als jij een early adapter was en reeds voor deze periode bezig was met crypto, dan heb je er waarschijnlijk flink aan verdiend.
Lees meer


Bijna anderhalf miljoen Belgen overwegen investering in cryptocurrency

12 september 2021

Ongeveer 6% van de Belgen bezit bitcoin. In totaal zou zo'n anderhalf miljoen Belgen cryptocurrency bezitten of sterk overwegen om te investeren in crypto.
Lees meer


Club Brugge sluit sponsordeal met cryptobedrijf

22 augustus 2021

De Nederlandse cryptocurrency aanbieder BLOX heeft een overeenkomst afgesloten met Club Brugge. Het logo van het bedrijf komt de komende twee seizoenen op de mouwen van de spelers.
Lees meer


BUX verdubbelt klantenbestand in België

20 juli 2021

De neobroker BUX lanceerde zichzelf vorig jaar in ons land en telt ondertussen al 65.000 klanten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken