Je bent hier: Home > Nieuws > 3 redenen om in goud te investeren

3 redenen om in goud te investeren

3 redenen om in goud te investeren

26 november 2021 - door Redactie

De aandelenmarkten gingen vandaag flink onderuit door de angst voor het coronavirus, maar goud kon wel stijgen.

Het kopen van een goudbaar van 100 gram is populair. Datzelfde geldt voor investeringen in digitale certificaten voor goud. Waar komt de populariteit van het kopen van goud vandaan? Hoe hangt dit samen met de sterk gestegen koersen op de beurs? Speelt hierin mee dat Belgen en Nederlanders de afgelopen jaren veel meer spaargeld bij elkaar hebben gespaard dan in de periode voor de pandemie? Enzovoorts. In dit artikel proberen we aan de hand van een aantal redenen een verklaring te vinden voor het feit dat investeren in een goudbaar van 50 gram of meer zo populair is geworden.

Goud wordt als een veilige haven gezien door investeerders

De voornaamste reden voor investeerders om te beleggen in goud, is het feit dat goud als een veilige haven wordt gezien. Zeker in een periode waarin de koersen van aandelen op de beurs fors toenemen, is het populair om naar een edelmetaal als goud of zilver te kijken. Mochten de koersen fors dalen, dan stappen veel beleggers over naar deze edelmetalen. Daar komt bij dat de prijs van goud over het algemeen veel minder volatiel is dan de koersen van losse aandelen. De kans op een groot verlies is hierdoor kleiner bij edelmetalen. 

Waarde van goud kent een opmars

Dat goud steeds populairder wordt onder beleggers blijkt ook uit het feit, dat de waarde van goud in de afgelopen periode al gestegen is. De verwachting is dat die koers bij een daling van de waarde van aandelen een volgende impuls krijgt. Het is uiteraard afwachten of die daling in de koers van aandelen er ook daadwerkelijk komt. Immers, al enkele jaren veronderstellen economen dat er een daling aanstaande is op de beurs. Vooralsnog lijkt daar, ook na de uitbraak van de pandemie, geen sprake van te zijn. 

Goud kopen laat je jouw vermogen zelf beheren 

Wanneer je voor fysiek goud kiest, profiteer je van het voordeel dat je de mogelijkheid hebt om je eigen vermogen te beheren. Je bent niet afhankelijk van een bank; het vermogen bewaar je thuis in een eigen kluis. Het bestellen van een goudbaar doe je tegenwoordig eenvoudig online. Je kunt de goudbaar bij een wisselkantoor omwisselen voor euro’s, als de koers na verloop van tijd sterk is toegenomen of je het vermogen aan iets anders wenst te besteden. Houd er wel rekening mee, dat het bewaren van je vermogen in huis middels een goudbaar risico’s met zich meebrengt. 


Laatste artikels over Beleggen

FBI waarschuwt voor crypto scams

30 juli 2022

De FBI heeft bekendgemaakt dat er recentelijk 42,7 miljoen dollar is gestolen door scammers die zich voordoen als crypto-bedrijven.
Lees meer


Beheer beleggingsfondsen is goedkoper geworden

01 juli 2022

Uit het Industry Fact Book van The European Fund and Asset Management Association blijkt dat beleggingsfondsen minder kosten aanrekenen.
Lees meer


Beurzen onder druk door hoge inflatiecijfers

13 juni 2022

De aandelen daalden op vrijdag nadat een langverwacht inflatierapport een sneller dan verwachte prijsstijging liet zien en het consumentenvertrouwen een dieptepunt bereikte. 
Lees meer


Campagne voor staatsbons is groot succes

03 juni 2022

Ondertussen is er al 27 miljoen euro opgehaald door de verkoop van nieuwe staatsbons.
Lees meer


Crypto-bedrijven hopen dat de daling van de markt zorgt voor een grotere comeback

30 mei 2022

Leidinggevenden uit de blockchain- en cryptocurrency-industrie verklaarden op het World Economic Forum dat de recente crash op de markt voor digitale munten zou moeten helpen om “slechte actoren” in de ruimte kwijt te raken. 
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken