Je bent hier: Home > Nieuws > 3 redenen om in goud te investeren

3 redenen om in goud te investeren

3 redenen om in goud te investeren

26 november 2021

De aandelenmarkten gingen vandaag flink onderuit door de angst voor het coronavirus, maar goud kon wel stijgen.

Het kopen van een goudbaar van 100 gram is populair. Datzelfde geldt voor investeringen in digitale certificaten voor goud. Waar komt de populariteit van het kopen van goud vandaan? Hoe hangt dit samen met de sterk gestegen koersen op de beurs? Speelt hierin mee dat Belgen en Nederlanders de afgelopen jaren veel meer spaargeld bij elkaar hebben gespaard dan in de periode voor de pandemie? Enzovoorts. In dit artikel proberen we aan de hand van een aantal redenen een verklaring te vinden voor het feit dat investeren in een goudbaar van 50 gram of meer zo populair is geworden.

Goud wordt als een veilige haven gezien door investeerders

De voornaamste reden voor investeerders om te beleggen in goud, is het feit dat goud als een veilige haven wordt gezien. Zeker in een periode waarin de koersen van aandelen op de beurs fors toenemen, is het populair om naar een edelmetaal als goud of zilver te kijken. Mochten de koersen fors dalen, dan stappen veel beleggers over naar deze edelmetalen. Daar komt bij dat de prijs van goud over het algemeen veel minder volatiel is dan de koersen van losse aandelen. De kans op een groot verlies is hierdoor kleiner bij edelmetalen. 

Waarde van goud kent een opmars

Dat goud steeds populairder wordt onder beleggers blijkt ook uit het feit, dat de waarde van goud in de afgelopen periode al gestegen is. De verwachting is dat die koers bij een daling van de waarde van aandelen een volgende impuls krijgt. Het is uiteraard afwachten of die daling in de koers van aandelen er ook daadwerkelijk komt. Immers, al enkele jaren veronderstellen economen dat er een daling aanstaande is op de beurs. Vooralsnog lijkt daar, ook na de uitbraak van de pandemie, geen sprake van te zijn. 

Goud kopen laat je jouw vermogen zelf beheren 

Wanneer je voor fysiek goud kiest, profiteer je van het voordeel dat je de mogelijkheid hebt om je eigen vermogen te beheren. Je bent niet afhankelijk van een bank; het vermogen bewaar je thuis in een eigen kluis. Het bestellen van een goudbaar doe je tegenwoordig eenvoudig online. Je kunt de goudbaar bij een wisselkantoor omwisselen voor euro’s, als de koers na verloop van tijd sterk is toegenomen of je het vermogen aan iets anders wenst te besteden. Houd er wel rekening mee, dat het bewaren van je vermogen in huis middels een goudbaar risico’s met zich meebrengt. 


Laatste artikels over Beleggen

BUX Zero voegt cryptovaluta toe

12 januari 2022

De snelgroeiende app BUX Zero, waarmee je gratis in aandelen kan handelen, voegt nu ook enkele cryptomunten toe.
Lees meer


ING Self Invest mikt op kleine belegger

06 januari 2022

Mensen zoeken meer alternatieven voor hun spaargeld en ING lanceerde daarom ook een eigen beursapp.
Lees meer


Bux lanceert fractionele aandelen

04 januari 2022

De mobiele broker Bux heeft zopas een dienst gelanceerd waarbij je een stukje van een aandeel kan kopen.
Lees meer


Inflatie stijgt in België tot haast 6 procent

23 december 2021

In december steeg de inflatie naar 5,71%. Het is van juli 2008 geleden dat de inflatie nog zo hoog was.
Lees meer


KBC peilt naar interesse in cryptomunten

22 december 2021

De Belgische bank KBC heeft zijn klanten een enquête gestuurd om te bepalen of er interesse is voor een dienstverlening rond crypto.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken