Je bent hier: Home > Nieuws > Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

02 december 2022 - door Dylan

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het omgevallen platform FTX, heeft een openhartig interview gegeven.

Hij geeft aan net zo geschrokken te zijn als iedereen. Daarnaast beweert hij ook geen fraude gepleegd te hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen beweren. Tot voor kort was hij een van de rijkste cryptomiljardairs ter wereld.

Failliet verklaard

Meer dan een uur was Bankman-Fried in gesprek met de New York Times. Vanuit zijn huis op de Bahama’s sprak hij een zaal toe. Vorige maand werd het platform FTX failliet verklaard. Door het enorme dalen van de cryptokoersen en het massale opnemen van geld door klanten kwam het bedrijf in de problemen. Miljarden die door gebruikers bij het bedrijf gestald waren, bleken verdwenen en doorgesluisd te zijn naar het zusterbedrijf Alameda Research. Het is de aanleiding geweest voor meerdere onderzoeken die nu naar het platform zijn ingesteld.

Waardedaling niet voorzien

Hoewel het door zijn advocaten werd afgeraden, besloot Bankman-Fried toch naar buiten te treden om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij vertelde dat hij niet was voorbereid op de flinke waardedaling van alle cryptomunten, omdat hij deze niet had voorzien. De crash van de koersen zorgde ervoor dat er voor miljarden euro’s aan geld verdampt is. Na het faillissement werd er een nieuwe topman aangesteld bij het bedrijf. Hij moest eerder al het Enron faillissement afwikkelen dat ook aan fraude ten onder ging. Maar de chaos die hij bij FTX ziet heeft hij in zijn ganse carrière nog nooit gezien.

Zelf niet het belangrijkste

In het interview werd er ook gevraagd naar de toekomst van Bankman-Fried zelf. Daar was hij echter heel duidelijk over. Hij zei dat zijn eigen toekomst op het moment niet het belangrijkste was. Zijn aandacht gaat nu vooral uit naar de mensen die schade hebben opgelopen als gevolg van het faillissement van FTX. In de zakenkrant Financial Times werd gezegd dat werknemers van FTX zonder enige controle enorme bedragen konden spenderen. Zo woonden meerdere hooggeplaatste werknemers samen in een villa op de Bahama’s en gaven ze onder andere geld uit aan het kopen van vakantiehuizen.

Weinig meer over

Volgens een oud-werknemer van het bedrijf leek het erop dat kinderen leiding probeerden te geven aan andere kinderen. Daarnaast gaf hij aan nog nooit in zijn leven zoveel geld gezien te hebben. Op het hoogtepunt werd het vermogen van Bankman-Fried geschat op zo’n 26 miljard dollar. Tijdens het interview werd er gevraagd hoeveel van dat geld er nu nog over is. Het antwoord luidde dat hij weinig meer over heeft. Zo beschikt hij nog over een creditcard en een bankrekening met ongeveer 100.000 dollar.

Bereid mee te werken

Voor Bankman-Fried is het geen probleem om mee te werken aan de onderzoeken die er lopen. Hij zei zelfs bereid te zijn om ervoor naar de Verenigde Staten te reizen, mocht blijken dat dat nodig is.

Het interview maakte veel mensen boos, omdat er veel aanwijzingen zijn van grootschalige fraude. Bankman-Fried blijft echter zijn handen in onschuld wassen, maar volgens de nieuwe CEO werd de hele operatie gerund door een kleine inner circle rond SBF. De kans is dus zeer groot dat hij actief meegewerkt heeft aan de fraude.

Kies voor lokale exchanges

Het verhaal van FTX heeft nogmaals aangetoond dat het een risico kan zijn om in zee te gaan met exchanges die offshore werken. FTX opereerde vanuit de Bahamas waar er losse regels zijn. Kies daarom liever voor een Europese exchange die goed gereguleerd is. Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.
Lees meer


Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.
Lees meer


Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken