Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

02 december 2022 - door Dylan

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het omgevallen platform FTX, heeft een openhartig interview gegeven.

Hij geeft aan net zo geschrokken te zijn als iedereen. Daarnaast beweert hij ook geen fraude gepleegd te hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen beweren. Tot voor kort was hij een van de rijkste cryptomiljardairs ter wereld.

Failliet verklaard

Meer dan een uur was Bankman-Fried in gesprek met de New York Times. Vanuit zijn huis op de Bahama’s sprak hij een zaal toe. Vorige maand werd het platform FTX failliet verklaard. Door het enorme dalen van de cryptokoersen en het massale opnemen van geld door klanten kwam het bedrijf in de problemen. Miljarden die door gebruikers bij het bedrijf gestald waren, bleken verdwenen en doorgesluisd te zijn naar het zusterbedrijf Alameda Research. Het is de aanleiding geweest voor meerdere onderzoeken die nu naar het platform zijn ingesteld.

Waardedaling niet voorzien

Hoewel het door zijn advocaten werd afgeraden, besloot Bankman-Fried toch naar buiten te treden om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij vertelde dat hij niet was voorbereid op de flinke waardedaling van alle cryptomunten, omdat hij deze niet had voorzien. De crash van de koersen zorgde ervoor dat er voor miljarden euro’s aan geld verdampt is. Na het faillissement werd er een nieuwe topman aangesteld bij het bedrijf. Hij moest eerder al het Enron faillissement afwikkelen dat ook aan fraude ten onder ging. Maar de chaos die hij bij FTX ziet heeft hij in zijn ganse carrière nog nooit gezien.

Zelf niet het belangrijkste

In het interview werd er ook gevraagd naar de toekomst van Bankman-Fried zelf. Daar was hij echter heel duidelijk over. Hij zei dat zijn eigen toekomst op het moment niet het belangrijkste was. Zijn aandacht gaat nu vooral uit naar de mensen die schade hebben opgelopen als gevolg van het faillissement van FTX. In de zakenkrant Financial Times werd gezegd dat werknemers van FTX zonder enige controle enorme bedragen konden spenderen. Zo woonden meerdere hooggeplaatste werknemers samen in een villa op de Bahama’s en gaven ze onder andere geld uit aan het kopen van vakantiehuizen.

Weinig meer over

Volgens een oud-werknemer van het bedrijf leek het erop dat kinderen leiding probeerden te geven aan andere kinderen. Daarnaast gaf hij aan nog nooit in zijn leven zoveel geld gezien te hebben. Op het hoogtepunt werd het vermogen van Bankman-Fried geschat op zo’n 26 miljard dollar. Tijdens het interview werd er gevraagd hoeveel van dat geld er nu nog over is. Het antwoord luidde dat hij weinig meer over heeft. Zo beschikt hij nog over een creditcard en een bankrekening met ongeveer 100.000 dollar.

Bereid mee te werken

Voor Bankman-Fried is het geen probleem om mee te werken aan de onderzoeken die er lopen. Hij zei zelfs bereid te zijn om ervoor naar de Verenigde Staten te reizen, mocht blijken dat dat nodig is.

Het interview maakte veel mensen boos, omdat er veel aanwijzingen zijn van grootschalige fraude. Bankman-Fried blijft echter zijn handen in onschuld wassen, maar volgens de nieuwe CEO werd de hele operatie gerund door een kleine inner circle rond SBF. De kans is dus zeer groot dat hij actief meegewerkt heeft aan de fraude.

Kies voor lokale exchanges

Het verhaal van FTX heeft nogmaals aangetoond dat het een risico kan zijn om in zee te gaan met exchanges die offshore werken. FTX opereerde vanuit de Bahamas waar er losse regels zijn. Kies daarom liever voor een Europese exchange die goed gereguleerd is. Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.