Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Bankman-Fried aangeklaagd door Amerikaanse toezichthouder

Bankman-Fried aangeklaagd door Amerikaanse toezichthouder

Bankman-Fried aangeklaagd door Amerikaanse toezichthouder

14 december 2022 - door Dylan

Sam Bankman-Fried, oprichter van het inmiddels failliete platform FTX, is aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder SEC en het Openbaar Ministerie van New York.

In de aanklacht staat dat Bankman-Fried de investeerders jarenlang heeft bedrogen.

Twee aanklachten

Eerst was er de aanklacht van toezichthouder SEC. Volgens hen gebruikte Bankman-Fried het geld van de investeerders voor zijn eigen gewin. Dit gebeurde allemaal zonder dat de investeerders hier enigszins van wisten. Hij maakte zich volgens de SEC schuldig aan jarenlange fraude door dit te doen. Niet veel later volgde er ook nog een aanklacht van het OM van New York. Zij zeggen dat zijn schimmige praktijken deel zijn van een van de grootste fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis.

Gearresteerd en uitlevering

Bankman-Fried werd gearresteerd in verband met het faillissement van zijn platform FTX. Dat gebeurde onlangs op de Bahama’s. Hij verscheen voor de rechter en gaf aan dat hij zijn uitlevering aan de Verenigde Staten wil aanvechten. De SEC en het OM beschuldigen hem van het wegsluizen van geld. Het geld gebruikte hij voor zijn hefboomfonds Alameda Research. Met het geld deed hij geheime investeringen, kocht hij onroerend goed en deed hij grote politieke donaties. Zo doneerde Bankman-Fried onder meer 37 miljoen dollar bij de recente tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Het geld ging vooral naar Democratische kandidaten.

Risicomaatregelen

Investeerders kregen van Bankman-Fried te horen dat er uitstekende risicomaatregelen genomen waren. Deze waren er om de klanten zo goed mogelijk te beschermen. Ook zou zijn beleggingsfonds geen aparte behandeling krijgen bij het platform. Dat laatste zou volgens de SEC niet kloppen, aangezien de risicomaatregelen niet voor het beleggingsfonds zouden gelden. Alameda Research kon daarnaast ook gebruikmaken van tegoeden van handelaren bij FTX. Deze tegoeden konden ze investeren in volgens Bankman-Fried geschikte doeleinden.

Puinhoop

Ongeveer een maand geleden zette Bankman-Fried een punt achter zijn loopbaan bij FTX. Hij liet volgens zijn tijdelijke opvolger een grote puinhoop achter. De nieuwe CEO beweerde zelfs nog niet eerder zo’n grote puinhoop te hebben aangetroffen bij een bedrijf. Het Amerikaanse congres zou Bankman-Fried gaan horen over FTX. Doordat hij nu gearresteerd is, is er door dat plan een streep gegaan. De interim-topman werd nog wel gehoord.

De ondergang van FTX maakt duidelijk dat het gevaarlijk kan zijn om geld te parkeren op een exchange die offshore werkt. Op onze website vind je meer informatie over bitcoin kopen in België. Je kan daarbij best gebruik maken van exchanges die in Europa gereguleerd zijn.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.