Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023 - door Noah

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en een beetje bitcoin kopen.

Maar is het nog wel verstandig om nu in te stappen in Bitcoin? Daar gaan we hieronder een blik op werpen.

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is ontwikkeld tijdens de bankencrisis van 2008 omdat het vertrouwen in het financiële systeem enorm laag was. Het doel was om een gedecentraliseerde munt te introduceren waarbij transacties mogelijk waren zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank. 

Inmiddels is Bitcoin al jarenlang online en wordt het al gebruikt in onze huidige maatschappij. De munt draait op de blockchain. Dit is eigenlijk een soort database met blokjes van transacties. Iedere keer als er een nieuwe transactie gebeurt, wordt deze samen met anderen in een blok verpakt en als het ware aan de vorige blokken vastgemaakt. Iedere computer op de blockchain bewaart een kopie van deze database, waardoor iedereen zicht heeft op alle transacties die ooit gebeurd zijn. Dat maakt het erg veilig en fraude door te rommelen met oude transacties is onmogelijk.

Waarom investeren mensen in Bitcoin?

Simpel gezegd investeren de meeste mensen in Bitcoin omdat ze hopen dat meer mensen de munt zullen ontdekken. Omdat het aanbod beperkt is, zou de bitcoin koers moeten stijgen als meer mensen het Bitcoin netwerk willen gebruiken. 

Daarnaast schommelt de bitcoin koers erg sterk. Koersbewegingen van meerdere procenten per dag zijn geen uitzondering. Speculanten houden daarvan en proberen daar een graantje van mee te pikken. Daytraders zijn hier bijvoorbeeld veel mee bezig, maar slechts weinig daytraders slagen er ook in om op een structurele manier winst te maken.

Is het nog verstandig?

Dat brengt ons bij de vraag of het nog wel verstandig is om te investeren in de cryptomunt. Niemand weet wat de koers in de toekomst gaat doen, dus een pasklaar antwoord bestaat er niet. Als de adoptie blijft doorgaan, kan de koers verder omhoog, maar als bitcoin minder populair wordt, kan de koers flink onderuit.

In het jaar 2024 zal er een nieuwe halving plaatsvinden en daar kijken beleggers naar uit. De beloning die de mijners krijgen wordt dan gehalveerd, waardoor er minder bitcoin bijkomen en het aanbod aan nieuwe bitcoin dus schaarser wordt.

Niemand kan echter met zekerheid voorspellen of we weer een gelijkaardige opgaande cyclus zullen krijgen zoals in het verleden. Het blijft dan ook een grote gok. Wie met deze wetenschap in bitcoin stapt, is zich bewust van de grote risico’s op enorme verliezen en zal dan ook nooit zijn hele kapitaal in de cryptomunt pompen.

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.