Je bent hier: Home > Nieuws > Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023 - door Noah

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.

Geen gek idee, gezien de vele verhalen van mensen die claimen er een leuk rendement mee te hebben verdiend. Maar is het nog wel verstandig om nu in te stappen in Bitcoin? Daar gaan we hieronder een blik op werpen.

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is ontwikkeld tijdens de bankencrisis van 2008 omdat het vertrouwen in het financiële systeem enorm laag was. Het doel was om een gedecentraliseerde munt te introduceren waarbij transacties mogelijk waren zonder de tussenkomst van een derde partij zoals een bank. 

Inmiddels is Bitcoin ontwikkeld en wordt het al veel gebruikt in onze huidige maatschappij en vertegenwoordigt het een bepaalde waarde. De munt draait op de blockchain. Dit is eigenlijk een soort database met blokjes van transacties. Iedere keer als er een nieuwe transactie gebeurt, wordt deze samen met anderen in een blok verpakt en als het ware aan de vorige blokken vastgemaakt. Iedere computer op de blockchain bewaart een kopie van deze database, waardoor het erg veilig is en fraude erg moeilijk maakt.

Waarom investeren mensen in Bitcoin?

Simpel gezegd investeren de meeste mensen in Bitcoin omdat de koers erg schommelt. Veel meer dan die van andere mogelijke investeringen, bijvoorbeeld aandelen. Daarnaast zit er gewoon veel potentie in Bitcoin en zijn experts het erover eens dat Bitcoin een grotere rol kan gaan spelen in ons leven. 

Door de schommelende koers kan er op één dag soms al een leuk rendement worden verdiend. Investeerders zoeken een laag punt en zoeken een hoger punt om te verkopen. Daytraders zijn hier bijvoorbeeld veel mee bezig, maar slechts weinig daytraders slagen er ook in om op een structurerel manier winst te maken. Ook zijn er veel mensen die Bitcoin als een gokje kopen voor de langere termijn, in de hoop dat er in de toekomst weer een nieuw hoogtepunt komt.

Is het nog verstandig?

Dat brengt ons bij de vraag of het nog wel verstandig is om te investeren in de cryptomunt. Hoewel het in het afgelopen jaar even wat minder ging met de Bitcoin koers, zijn de voorspellingen voor de toekomst nog altijd positief. Als de adoptie blijft doorgaan tenminste.

In het jaar 2024 zal er een nieuwe halving plaatsvinden en dat zorgde in het verleden vaak voor een grote stijging. De beloning die de mijners krijgen wordt dan gehalveerd, waardoor er minder bitcoin bijkomen en het aanbod aan nieuwe bitcoin dus schaarser wordt.

Niemand kan echter met zekerheid voorspellen of we weer een gelijkaardige opgaande cyclus zullen krijgen zoals in het verleden. Wie met deze wetenschap in bitcoin stapt, is zich bewust van de risico’s en zal dan ook nooit zijn hele kapitaal in de cryptomunt pompen.

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.
Lees meer


Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken