Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023 - door Noah

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.

Een enorm bedrag, maar waarom krijgen ze mogelijk te maken met deze enorme tegenslag? Dat zal hieronder worden uitgelegd.

Grote lening

Bitvavo leende een megabedrag uit aan de Amerikaanse crypto-partij Genesis, in het kader van de zogenaamde offchain staking dienst. Hierbij worden cryptomunten van gebruikers uitgeleend aan Genesis, die op haar beurt dit geld verder uitleent. De gebruiker krijgt in ruil een royale rente. Maar dat is niet zonder risico. Bitvavo gaf in totaal 280 miljoen euro van zijn klanten aan Genesis, maar deze partij zegt nu echter maar 70 procent van deze lening terug te kunnen betalen. Dit zou neerkomen dat een bedrag van 84 miljoen euro dat moet worden kwijtgescholden.

Bitvavo stelt haar klanten wel gerust. Het platform geeft namelijk aan dat de klanten zich geen zorgen hoeven te maken en dat eventuele verliezen door Bitvavo zelf zullen gedragen worden. Concreet heeft Bitvavo dit probleemkrediet dus overgenomen en gaan ze zelf achter Genesis en moedergroep DCG aan, waardoor de klanten dus schadeloos gesteld zijn.

Cryptowinter

Hoe het allemaal zo ver is kunnen komen, wordt uitgelegd in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'. Kort gezegd werd er teveel geld uitgeleend aan partijen die hiermee veel te grote risico's namen. Het faillissement van 3AC zorgde voor een financiële strop bij Genesis en de ondergang van de Amerikaanse cryptobeurs FTX was de druppel teveel. Deze beurs kwam namelijk in de problemen, nadat er een bedrag van zo’n 10 miljard dollar kwijt bleek te zijn. De topman van de beurs is opgepakt op verdenking van fraude en witwassen. Hierdoor ontstond paniek en begonnen klanten ook hun geld weer op te vragen bij Genesis, dat hierdoor in liquiditeitsproblemen kwam, waardoor dus ook het geld van de Bitvavo klanten kwam vast te zitten.

Schikking

Genesis heeft nu Bitvavo een schikking aangeboden. Zij willen 70 procent van de geleende 280 miljoen terugbetalen 'binnen een voor Bitvavo aanvaardbare termijn'. Wat er met de overige 30 procent gaat gebeuren is nog niet bekend. Dat zou nog deels worden terugbetaald, maar wel over een langere termijn.

Momenteel wil Genesis dus slechts een deel terugbetalen binnen een voor Bitvavo acceptabele termijn. Bitvavo zelf noemt het niet acceptabel en stelt dat Genesis genoeg middelen heeft om het gehele bedrag terug te betalen. De moedergroep DCG heeft veel bezittingen dus zij zouden Genesis moeten kunnen bijspringen. 

Klanten gerustgesteld

Bitvavo verzekert haar klanten dat zij zich geen zorgen hoeven te maken. “Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen”, zo zegt een woordvoerder van het platform. “Wij zijn momenteel nog steeds in onderhandeling met DCG om ervoor te zorgen dat we 100 procent van het uitstaande bedrag terugkrijgen. Wij hebben het vertrouwen dat er een oplossing kan worden gevonden naar tevredenheid van alle betrokkenen.”

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over Beleggen

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.
Lees meer


Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken