Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023 - door Noah

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.

Een enorm bedrag, maar waarom krijgen ze mogelijk te maken met deze enorme tegenslag? Dat zal hieronder worden uitgelegd.

Grote lening

Bitvavo leende een megabedrag uit aan de Amerikaanse crypto-partij Genesis, in het kader van de zogenaamde offchain staking dienst. Hierbij worden cryptomunten van gebruikers uitgeleend aan Genesis, die op haar beurt dit geld verder uitleent. De gebruiker krijgt in ruil een royale rente. Maar dat is niet zonder risico. Bitvavo gaf in totaal 280 miljoen euro van zijn klanten aan Genesis, maar deze partij zegt nu echter maar 70 procent van deze lening terug te kunnen betalen. Dit zou neerkomen dat een bedrag van 84 miljoen euro dat moet worden kwijtgescholden.

Bitvavo stelt haar klanten wel gerust. Het platform geeft namelijk aan dat de klanten zich geen zorgen hoeven te maken en dat eventuele verliezen door Bitvavo zelf zullen gedragen worden. Concreet heeft Bitvavo dit probleemkrediet dus overgenomen en gaan ze zelf achter Genesis en moedergroep DCG aan, waardoor de klanten dus schadeloos gesteld zijn.

Cryptowinter

Hoe het allemaal zo ver is kunnen komen, wordt uitgelegd in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'. Kort gezegd werd er teveel geld uitgeleend aan partijen die hiermee veel te grote risico's genomen hebben. Het faillissement van 3AC zorgde voor een financiële strop bij Genesis en de ondergang van de Amerikaanse cryptobeurs FTX was de druppel teveel. Deze beurs kwam namelijk in de problemen, nadat er een bedrag van zo’n 10 miljard dollar kwijt bleek te zijn. De topman van de beurs is opgepakt op verdenking van fraude en witwassen. Hierdoor ontstond paniek en begonnen klanten ook hun geld weer op te vragen bij Genesis, dat hierdoor in liquiditeitsproblemen kwam, waardoor dus ook het geld van de Bitvavo klanten kwam vast te zitten.

Schikking

Genesis heeft nu Bitvavo een schikking aangeboden. Zij willen 70 procent van de geleende 280 miljoen terugbetalen 'binnen een voor Bitvavo aanvaardbare termijn'. Wat er met de overige 30 procent gaat gebeuren is nog niet bekend. Dat zou nog deels worden terugbetaald, maar wel over een langere termijn.

Momenteel wil Genesis dus slechts een deel terugbetalen binnen een voor Bitvavo acceptabele termijn. Bitvavo zelf noemt het niet acceptabel en stelt dat Genesis genoeg middelen heeft om het gehele bedrag terug te betalen. De moedergroep DCG heeft veel bezittingen dus zij zouden Genesis moeten kunnen bijspringen. 

Klanten gerustgesteld

Bitvavo verzekert haar klanten dat zij zich geen zorgen hoeven te maken. “Bitvavo staat garant voor het uitstaande bedrag en heeft daarmee het risico van haar klanten overgenomen”, zo zegt een woordvoerder van het platform. “Wij zijn momenteel nog steeds in onderhandeling met DCG om ervoor te zorgen dat we 100 procent van het uitstaande bedrag terugkrijgen. Wij hebben het vertrouwen dat er een oplossing kan worden gevonden naar tevredenheid van alle betrokkenen.”

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.