Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023 - door Dylan

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.

Niet voor het eerst zit er een crypto platform in de problemen. Na het drama rondom FTX, is het nu de tijd voor Genesis. Dit is een crypto lending platform waarbij geld opgehaald werd bij investeerders dat vervolgens uitgeleend werd. De investeerders kregen in ruil een royale rente, maar liepen ook een groot risico. Doordat een grote ontlener niet kon terug betalen, zit Genesis nu met een liquidideitsprobleem. Eerder werd al bekend dat Genesis 3 miljard dollar aan schulden open heeft staan.

Kroniek van een aangekondigd Chapter 11

Het is niet voor het eerst dat er gesproken wordt over een eventueel Chapter 11 van Genesis. Dat hangt al langere tijd in de lucht. Genesis was een van de grootste geldschieters van het gekapseisde hedge fund Three Arrows Capital.  Daarnaast heeft het ook geld vastzitten in FTX, dat in handen was van voormalig miljardair Sam Bankman-Fried. Vorig jaar ontstonden er grote financiële problemen bij dat platform. Inmiddels zit FTX al een tijdje in de faillissementsprocedure en is gebleken dat de administratie bij FTX een grote puinhoop was.

Nederlandse schuldeiser

Onder de schuldeisers bij Genesis bevindt zich ook het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Zij leenden een bedrag van 280 miljoen euro uit aan Genesis. De onderhandelingen over het terugbetalen verliepen moeizaam, maar door de rechtbank zal er nu een onafhankelijke derde worden aangesteld om de gesprekken te leiden. De schuldeisers zien hierin een nieuwe kans, omdat het huidige management van Genesis en moedergroep DCG te vaak dwars ging liggen bij terugbetalingsvoorstellen. 

Geen impact voor klanten

Bitvavo heeft de klanten van het platform in ieder geval gerustgesteld. Hoewel het ging over geld van klanten dat uitgeleend werd, met het oog op 'staking opbrengsten', heeft Bitvavo de probleemkredieten zelf overgenomen. De klanten worden zo schadeloos gesteld.

Bitvavo biedt op zijn platform zogenaamde staking diensten aan, waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen om rente te verdienen op hun cryptomunten. Om deze rente realiseren deed Bitvavo dus beroep op Genesis, die het geld verder uitleenden.

Bitvavo moet nu zelf proberen het geleende bedrag te recupereren. Naar eigen zeggen kreeg Bitvavo eerder al een toezegging van Genesis over een terugbetaling van 70 procent van de uitgeleende 280 miljoen. De resterende 30% zou later en slechts deels terugbetaald worden. Het is uitkijken welke deal er nu onder het Chapter 11 zal gemaakt worden.

Moederbedrijf

Gezegd wordt dat Digital Currency Group, het moederbedrijf van Genesis, gekozen heeft voor de route die voor hen het veiligste is. Tegelijk is het ook de vraag in hoeverre dat moederbedrijf bereid is om fondsen te voorzien voor Genesis. Zij bezitten namelijk wel wat activa die ze kunnen verkopen om cash te genereren. Dit kan ervoor zorgen dat verdere onrust voorkomen kan worden. 

Een overzicht over hoe de problemen juist ontstaan zijn lees je in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.