Je bent hier: Home > Nieuws > Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

Uitstel van betaling aangevraagd door crypto lender Genesis

20 januari 2023 - door Dylan

Het cryptoplatform Genesis zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het moet het bedrijf de kans geven om te herstructureren en schulden af te lossen.

Niet voor het eerst zit er een crypto platform in de problemen. Na het drama rondom FTX, is het nu de tijd voor Genesis. Dit is een crypto lending platform waarbij geld opgehaald werd bij investeerders dat vervolgens uitgeleend werd. De investeerders kregen in ruil een royale rente, maar liepen ook een groot risico. Doordat een grote ontlener niet kon terug betalen, zit Genesis nu met een liquidideitsprobleem. Eerder werd al bekend dat Genesis 3 miljard dollar aan schulden open heeft staan.

Kroniek van een aangekondigd Chapter 11

Het is niet voor het eerst dat er gesproken wordt over een eventueel Chapter 11 van Genesis. Dat hangt al langere tijd in de lucht. Genesis was een van de grootste geldschieters van het gekapseisde hedge fund Three Arrows Capital.  Daarnaast heeft het ook geld vastzitten in FTX, dat in handen was van voormalig miljardair Sam Bankman-Fried. Vorig jaar ontstonden er grote financiële problemen bij dat platform. Inmiddels zit FTX al een tijdje in de faillissementsprocedure en is gebleken dat de administratie bij FTX een grote puinhoop was.

Nederlandse schuldeiser

Onder de schuldeisers bij Genesis bevindt zich ook het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Zij leenden een bedrag van 280 miljoen euro uit aan Genesis. De onderhandelingen over de terugbetalen verliepen moeizaam, maar door de rechtbank zal er nu een onafhankelijke derde worden aangesteld om de gesprekken te leiden. De schuldeisers zien hierin een nieuwe kans, omdat het huidige management van Genesis en moedergroep DCG te vaak dwars ging liggen bij terugbetalingsvoorstellen. 

Geen impact voor klanten

Bitvavo heeft de klanten van het platform in ieder geval vast gerustgesteld. Hoewel het ging over geld van klanten dat uitgeleend werd, heeft Bitvavo de probleemkredieten zelf overgenomen. De klanten worden zo schadeloos gesteld.

Bitvavo biedt op zijn platform zogenaamde staking diensten aan, waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen om rente te verdienen op hun cryptomunten. Om deze rente realiseren deed Bitvavo dus beroep op Genesis, die het geld verder uitleenden.

Bitvavo moet nu zelf proberen het geleende bedrag te recupereren. Naar eigen zeggen kreeg Bitvavo eerder al een toezegging van Genesis over een terugbetaling van 70 procent van de uitgeleende 280 miljoen. De resterende 30% zou later en slechts deels terugbetaald worden. Het is uitkijken welke deal er nu onder het Chapter 11 zal gemaakt worden.

Moederbedrijf

Gezegd wordt dat Digital Currency Group, het moederbedrijf van Genesis, gekozen heeft voor de route die voor hen het veiligste is. Tegelijk is het ook de vraag in hoeverre dat moederbedrijf bereid is om fondsen te voorzien voor Genesis. Zij bezitten namelijk wel wat activa die ze kunnen verkopen om cash te genereren. Dit kan ervoor zorgen dat verdere onrust voorkomen kan worden. 

Een overzicht over hoe de problemen juist ontstaan zijn lees je in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'.


Laatste artikels over Beleggen

Ondanks crash blijven Belgen in cryptomunten geloven

14 januari 2023

Uit de ING beleggersbarometer blijkt dat 40% van de jonge beleggers in de komende zes maanden in cryptomunten willen stappen.
Lees meer


Bitvavo krijgt mogelijk enorme tegenslag te verwerken

11 januari 2023

Als het gaat om crypto handelsplatformen, kan Bitvavo niet ontbreken. Voor dit platform dreigt er echter een grote financiële strop van maar liefst 84 miljoen euro.
Lees meer


Is investeren in Bitcoin nog verstandig?

06 januari 2023

Iedereen heeft tegenwoordig wel eens van Bitcoin gehoord. De digitale munt heeft het grote publiek bereikt en er zijn veel mensen die een gokje wagen en hierin gaan investeren.
Lees meer


Dit zijn de best presterende bekende cryptocurrencies in 2022

03 januari 2023

Hoewel de waarde van Bitcoin het afgelopen jaar flink daalde, zijn cryptocurrencies onverminderd populair.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken