Je bent hier: Home > Nieuws > Laat je bankrekening niet misbruiken door criminelen

Laat je bankrekening niet misbruiken door criminelen

Laat je bankrekening niet misbruiken door criminelen

04 december 2020

Steeds meer jongeren laten zich vangen door criminelen en geven ze toegang tot hun bankrekening.

Over het fenomeen van geldezels hebben we eerder al geschreven. Het aantal geldezels blijft volgens Febelfin toenemen: dit jaar waren er al 280 dossiers in de politiezone Antwerpen.

Criminelen ronselen jongeren via sociale media of trachten ze zelfs te overhalen bij het verlaten van de schoolpoort. Ze verleiden de jongeren met de belofte om makkelijk geld te verdienen. Ze moeten alleen hun bankkaart uitlenen en de pincode meedelen. De criminelen stelen dan geld van nietsvermoedende slachtoffers via bijvoorbeeld phishing en gebruiken de rekening van de jongere om het geld door te sluizen of om meteen cash te pinnen. Soms moet de jongere met het gestorte geld bitcoins kopen en naar een bepaald adres overmaken. Zo tracht de crimineel elk spoor naar zichzelf te wissen en zit de jongere met de gebakken peren.

Wie zelf geldezel speelt is strafbaar, ook al is deze persoon zelf het slachtoffer geworden van de crimineel. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de verrichtingen op jouw bankrekening en je kan bijgevolg aansprakelijk gesteld worden voor het doorsluizen van gestolen centen. Het parket stelt in dat geval altijd een pv op voor witwassen. Dit jaar werden al 1.100 dergelijke pv's opgesteld.

Wie aansprakelijk gesteld wordt, zal het geld dat via zijn rekening is doorgesluisd integraal moeten terugbetalen aan de slachtoffers. Daarnaast kunnen er gerechtelijke straffen opgelegd worden en boetes. Tenslotte kan de persoon in kwestie op een zwarte lijst terecht komen waardoor geen enkele bank nog een nieuwe bankrekening zal willen openen voor de geldezel. De gevolgen voor de geldezels zijn dus niet van de poes.

Coronacrisis zorgt voor meer geldezels

Door de coronacrisis en de lockdowns zien veel jongeren de inkomsten van hun studentenjobs drastisch terugvallen, waardoor ze op zoek gaan naar nieuwe inkomstenbronnen. De criminelen spelen daar handig op in via sociale media en beloven jongeren een makkelijke bijverdienste.   

Nieuwe campagne Febelfin

Om jongeren bewuster te maken van het probleem is Febelfin met een nieuwe campagne gestart op social media. Twee influencers kruipen in de huid van een geldezel en vertellen in een video hoe ze in de val gelokt zijn. De centrale boodschap is uiteraard: "Laat je niet verleiden om een geldezel te zijn. Snel geld verdienen is een illusie."


Laatste artikels over Bankieren

Tarieven bankrekeningen in de lift

12 januari 2021

Heel wat banken verhogen de tarieven van hun zichtrekeningen en bankverrichtingen. Consumentenorganisatie Test Aankoop trekt aan de alarmbel.
Lees meer


Bankgeheim toch op de helling ondanks bezwaren privacywaakhond

05 december 2020

Gisteren plaatste de Gegevensbeschermingsautoriteit in de krant De Tijd vraagtekens bij de plannen van de regering over de inzage van bankrekeningen.
Lees meer


Facebook dicht bij lancering eigen cryptomunt

04 december 2020

Begin volgend jaar zou de eigen cryptomunt van Facebook gelanceerd kunnen worden, waarmee je zal kunnen betalen in eigen apps als WhatsApp en Facebook Messenger.
Lees meer


NewB schiet na 10 jaar eindelijk uit de startblokken

30 november 2020

De coöperatieve bank NewB test momenteel het openen van nieuwe rekeningen en zal begin volgend jaar echt uit de startblokken schieten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken