Je bent hier: Home > Nieuws > ING waarschuwt voor toename beleggingsfraude

ING waarschuwt voor toename beleggingsfraude

ING waarschuwt voor toename beleggingsfraude

27 oktober 2022 - door Redactie

De fraude-experts van ING waarschuwen vandaag in De Tijd voor een toename van oplichters die mensen proberen te overtuigen om geld te storten.

Ook op de ING website wordt gewaarschuwd voor beleggingsfraude. Een nieuwe doelgroep zijn meer kwetsbare mensen, die reeds in geldnood zitten en online op zoek zijn naar manieren om een centje bij te verdienen. Ze willen de hoge inflatie en de dure energieprijzen het hoofd bieden en staan daarom erg open voor advertenties die beweren dat je makkelijk geld kan verdienen.

Heel vaak wordt er gebruik gemaakt van bekende koppen die zogezegd veel geld verdiend hebben met één of ander nieuw systeem. Vaak wordt er verwezen naar cryptomunten. Ondanks de crash van de voorbije maanden wint het kopen van bitcoin in België nog aan belang, omdat beleggers vermoeden dat bitcoin op termijn weer de hoogte zal in gaan.

Steeds hetzelfde verhaal

Mensen die reageren op een advertentie worden gecontacteerd door de fraudeurs, die de slachtoffers overtuigen om een laag bedrag te storten. Enkele weken later tonen de fraudeurs aan de slachtoffers dat ze een winst gerealiseerd hebben, waarna ze proberen om meer geld te ontfutselen. Heel wat slachtoffers maken op deze manier duizenden euro's over naar de fraudeurs. Wanneer ze hun geld echter terug opvragen, verzinnen de fraudeurs smoesjes of verdwijnen ze met de Noorderzon.

Tegenwoordig worden slachtoffers later nog opnieuw gecontacteerd door zogenaamde 'recovery services'. Het gaat in veel gevallen over dezelfde criminele organisatie die het slachtoffer probeert wijs te maken dat ze de verloren centen weer kunnen recupereren. Voor deze dienst wordt vervolgens ook grof geld gevraagd, waardoor het slachtoffer voor een tweede keer wordt opgelicht.

Kies voor een gereguleerde aanbieder

Let dus op met het klikken op advertenties of reageer niet op callcenters die je opbellen om hun diensten aan te prijzen. Besef dat beleggen in cryptomunten niet voor iedereen geschikt is. De koersen kunnen sterk stijgen, maar regelmatig gaan de koersen ook helemaal onderuit.

Wanneer je toch in de cryptomarkt wil stappen, kies dan voor een partij die in Europa gereguleerd is. In Nederland staan de instanties al veel verder dan België op regelgevend vlak. De websites die de verkoop van cryptomunten aanbieden moeten al zo'n 2 jaren een registratie bij de toezichthouder DNB op zak hebben. Ze moeten witwassen voorkomen en staan dus onder toezicht. Bij deze partijen loop je geen risico op fraude. De bekendste voorbeelden zijn Bitvavo en Litebit en wanneer je bij hen een rekening opent, kan je eenvoudig zelf cryptomunten kopen, net zoals je een aankoop in een webshop zou doen. Deze partijen zetten je nooit onder druk om meer geld te storten en je blijft zelf dus de volledige controle houden over je geld.

Wil je meer leren over bitcoin? Dat kan in het gratis bitcoin boek 'Bitcoin & crypto uitgelegd'.


Laatste artikels over Beleggen

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

02 december 2022

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het omgevallen platform FTX, heeft een openhartig interview gegeven.
Lees meer


Belgische cryptobedrijven halen vlot geld op

30 november 2022

Zowel NGRAVE als Keyrock halen miljoenen dollars op om hun groei te financieren.
Lees meer


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.
Lees meer


Cryptokoersen nog dieper in het rood

21 november 2022

Ook in de nieuwe week beginnen de cryptokoersen weer in het rood en is er wel wat ongerustheid in de markten.
Lees meer


FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

11 november 2022

FTX heeft vandaag een gerechtelijk akkoord aangevraagd om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook het leenplatform BlockFi komt hierdoor in de problemen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken